Orgels van Hervormd Ede

Comité Orgelconcerten Ede 

Het comité 'orgelconcerten Ede' organiseert jaarlijks een reeks van concerten op het schitterende 'Van Dam' -orgel in de Oude Kerk.

Bekende organisten werken daar aan mee. 
 


Dit zijn de orgelconcerten voor het jaar 2024 :

Datum Organist Aanvang
Woensdag, 3 juli 2024 Leendert Verduijn 20.00 uur
Woensdag, 10 juli 2024 Cor Ardesch
(Bach)
20.00 uur
Woensdag, 17 juli 2024 Sander van den Houten 20.00 uur
Woensdag, 24 juli 2024 Ignace Michiels 20.00 uur
Woensdag, 31 juli 2024 Jochem Schuurman 20.00 uur
Woensdag, 7 augustus 2024 Leo van Doeselaar
(Bach)
20.00 uur
Woensdag, 14 augustus 2024 Ben van Oosten 20.00 uur
Woensdag, 21 augustus 2024 Gonnie van der Maten 20.00 uur
Woensdag, 28 augustus 2024 Everhard Zwart 20.00 uur

 


 
 

 
Woensdag, 3 juli 2024

Leendert Verduijn (1996) is concertorganist, kerkorganist en muziekdocent. Als organist is hij verbonden aan de Sint Maartenskerk in Zaltbommel waar hij het schitterende Wolfferts-Heijneman-orgel (1786) bespeelt. Tevens is hij organist in de Hervormde Gemeente van Oudewater-Hekendorp. Hij speelt concerten als orgelsolist in binnen- en buitenland, zo concerteerde hij onder meer in de Saint Pauls Cathedral in Londen. Leendert is ook actief als (koor)begeleider en parttime muziekdocent op het Driestar College in Gouda. 
In 2022 won Leendert de International Martini Organ Competition Groningen. Ook op andere concoursen was hij succesvol. In 2017 won hij het 25e en laatste Govert van Wijnconcours Maassluis alsmede de 3e prijs op het eerste nationale Ambitus Orgelconcours. Hij behaalde naast het Groningse succes in 2022 tevens een derde prijs op het 1er Internationaler Feith Orgelwettbewerb in Blieskastel (D) en won de tweede prijs en de publieksprijs op het Internationale Cesar Franck Concours in Haarlem.
Zijn eerste orgellessen ontving hij van de heer C. Corbijn en aansluitend kreeg hij les van Hans Pors, beiden in Bodegraven. De vooropleiding op het conservatorium ontving hij bij Reitze Smits aan de HKU in Utrecht. 
Leendert voltooide zijn conservatoriumopleiding in Rotterdam waar hij studeerde bij Bas de Vroome, Aart Bergwerff (interpretatie) en Hayo Boerema (improvisatie). Tijdens zijn masterstudie studeerde hij bij Ben van Oosten en Zuzana Ferjenčíková, een tweede master volgde hij bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium. Leendert rondde eveneens de studies kerkmuziek en docent muziek af. Momenteel studeert hij voor het Konzertexamen Orgel bij Prof. Vincent Dubois aan de Hochschule für Musik in Saarbrücken.
Naast de genoemde orgelstudies volgde Leendert masterclasses bij onder anderen Wolfgang Seifen en Thierry Escaich en volgde verschillende cursussen, waaronder Young Talents en Excellence Class, aan de zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival in Haarlem waar hij les kreeg van onder anderen Olivier Latry, Stefan Engels, Wolfgang Zerer en Leo van Doeselaar.
Meer informatie: www.leendertverduijn.nl

Programma :

Prelude en fuga in e (arr. Leendert Verduijn) FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Funerailles (arr. Leendert Verduijn) FRANZ LISZT
Variaties over een thema van Corelli (arr. Reitze Smits) SERGEJ RACHMANINOV
Suite uit The Nutcracker (arr. F. Hohman)
 • Miniature Overture
 • March
 • Dance of the Sugarplum Fairy
 • Russian Dance (Trépak)
 • Coffee (Arabian Dance)
 • Tea (Chinese Dance)
 • Dance of the Reed Flutes
 • Waltz of the Flowers
PJOTR TSJAIKOVSKI

Terug naar boven

Woensdag, 10 juli 2024

 

Cor Ardesch (1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Sinds 1998 is Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor Ardesch tijdens de ingebruikname van het Bach-orgel benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in het algemeen en die van Dordrecht in het bijzonder.
Als artistiek adviseur werkt hij samen met de Werkgroep Muziek en organiseert jaarlijks een groot aantal concerten in de Grote Kerk.
Cor Ardesch doceert orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel.
Er verscheen een aantal Cd’s, waarop hij het Kam-orgel van de Grote Kerk te Dordrecht bespeelt. In december 2008 startte Cor Ardesch een groot project waarbij alle werken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het Bach-orgel, op cd werden vastgelegd. De feestelijke afronding van dit project vond plaats op 24 augustus 2016. Buiten Nederland trad hij als concerterend organist op in o.a. België, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen en Rusland.
Meer informatie: www.corardesch.nl

Programma :

   
   
   
   
   
   
   
   

 

Terug naar boven

Woensdag, 17 juli 2024

 

Sander van den Houten (1987) begon op zijn achtste met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis. Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant, het ensembleconcours in Oude Tonge en het Buxtehudeconcours in Zierikzee.
Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. Ook volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder, Arie Hoek, Conny de Jong en Aart Bergwerff.
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter.
Hij volgde privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.
In oktober 2023 studeerde Sander met glans af voor zijn master beiaard bij Christiaan Winter en Tommy van Doorn aan de Beiaardschool in Amersfoort.
Sander is organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. In Kampen is hij titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk.
Hij is als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte, Concertkoor Immanuel Kampen, Oratoriumvereniging ‘de nieuwe ster’ Zwolle, Exspecto Epe en aan kamerkoor Arise Kampen. Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen en vaste begeleider van Cappella Campen, het Kampen Boys Choir, het Roder Jongenskoor en van Vocaal Ensemble Magnificat.
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Sander van den Houten geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk.
Meer informatie: www.sandervandenhouten.nl

Programma :

   
   
   
   
   
   
   

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 24 juli 2024

 

Ignace Michiels (1963) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan de Academie van Brugge.
In 1986 was hij laureaat aan het Instituut Lemmens in Leuven. Hij ontwikkelde zijn talent als muzikant achtereenvolgens bij Robert Anderson aan de Southern Methodist University in Dallas, aan de Koninklijke Academie van Brussel bij Herman Verschraegen en bij Odile Pierre aan het Nationaal Conservatorium van Parijs, waar hij de prestigieuze Prix d' Excellence behaalde. Hij behaalde ook het Hoger Diploma orgelmuziek aan de Koninklijke Academie van Gent.
 Ignace Michiels is orgelprofessor aan de Faculteit Muziek van de Hogeschool Gent. Hij doceert ook orgel aan het Conservatorium van Brugge en is titulair-organist aan de Sint-Salvatorskathedraal in deze stad, waar hij jaarlijks het internationaal orgelfestival organiseert.
Zijn repertoire omvat de complete werken voor orgel van Bach, Franck, Mendelssohn, Dupré en Messiaen, de symfonieën van Widor en Vierne, de orgelsonates van Guilmant en Rheinberger.
Als organist geeft hij concerten als solist en met orkest of koor op vele plaatsen in de wereld. Verder is hij een graag geziene gast in de jury van internationale orgelconcoursen en docent in workshops en masterclasses.
Ignace Michiels realiseerde ook verschillende cd-producties.
Meer informatie: www.ignacemichiels.com

Programma :

   
   
   
   
   
   

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 31 juli 2024

 

Jochem Schuurman (1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Vervolgens studeerde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen. Sinds 2016 wordt Jochem Schuurman gecoacht door zijn oud-docent Johan G. Koers.
In december 2013 werd aan Jochem Schuurman het Zilveren Viooltje, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland, uitgereikt.
In 2015 behaalde hij de derde prijs op het internationale orgelconcours in Wuppertal, in 2017 de tweede prijs en de publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem en in 2018 de tweede prijs op het internationale Buxtehude-orgelconcours in Lübeck en Hamburg. In 2016 en 2019 was hij finalist van het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck.
Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker waarin een monumentaal Van Dam-orgel uit 1842 staat. Daarnaast is hij orgel- en pianodocent en artistiek adviseur bij de Stichting Organum Frisicum.
Meer informatie: www.jochemschuurman.nl

Programma :

   
   
   
   
   
   

 

Terug naar boven

Woensdag, 7 augustus 2024

 

Leo van Doeselaar (1954) is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 een ‘Orgelprofessur‘ bekleedde. Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Al meer dan dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich verder in historische uitvoeringspraktijk, studeerde bij André Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’. Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten. Hij heeft inmiddels vele orgel-cd’s op zijn naam staan. Zijn discografie omvat opnamen op historische orgels van werken van J.S.Bach. W.Fr.Bach, Händel, van Noordt, Krebs, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger. De opname van Kammermusik nr. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly ontving samen met de andere zes Kammermusiken een Grammy Award. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Hij verzorgde wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm. De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik. Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis. Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen. In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.
Meer informatie: www.leovandoeselaar.com

Programma :

   
   
   
   
   
   

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 14 augustus 2024
 
Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten. Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul, Tokyo University of the Arts) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin). Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met talrijke internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Bovendien ontving hij in Duitsland de prestigieuze muziekprijzen Echo Klassik (voor de Dupré-integrale, 2011) en Opus Klassik (voor de Franck-integrale, 2019).Van zijn hand verscheen in 1997 bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.
De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als concertorganist (2020) ontving hij voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in de Hofstad de stadspenning van de gemeente Den Haag.
Ben van Oosten was van 1994 tot 2021 als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium).
Sinds 1990 is hij organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Programma :

Fantasie und Fuge in c kl.t. BWV 537 JOHANN SEBASTIAN BACH
Fantasia à gusto italiano JOHANN LUDWIG KREBS
Concerto del Sigr Albinoni in F gr.t.
 • Allegro
 • Adagio
 • Allegro
JOHANN GOTTFRIED WALTHER
 Variations sérieuses in d kl.t., op. 54
(orgelbew.: Reitze Smits / Ben van Oosten)
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Fuge über B.A.C.H., Op. 60 nr. 6 ROBERT SCHUMANN
 uit Choral-Improvisationen, Op. 65:
 • “O Durchbrecher aller Bande”
 • “Schmücke dich, o liebe Seele”
SIGFRID KARG-ELERT
Praeludium und Fuge in C gr.t. BWV 547 JOHANN SEBASTIAN BACH

 

Terug naar boven

Woensdag, 21 augustus 2024
 
Gonnie van der Maten (1959) is concertorganist, dirigent en docent. Daarnaast componeert zij en draagt zij teksten voor. Zij is bovendien zeer actief in het muziekleven als organisator van concerten. Zij is bestuurslid van de stichting J.P. Sweelinckprijs en voorzitter van de stichting Flentrop Orgel Wageningen, die het fraaie orgel van de Grote Kerk van Wageningen onder de aandacht wil brengen.
Zij is geïnteresseerd in een breed repertoire, van Renaissance tot gloednieuwe muziek. Inmiddels heeft zij een groot aantal premières van nieuwe composities uitgevoerd, waaronder De goddelijke routine van Louis Andriessen in 2017.
Zij werd geboren in Amsterdam, waar zij ook haar orgel- en kerkmuziekopleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde, met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk (Uitvoerend Musicus Cum laude). Zij heeft een concert- en lespraktijk, is dirigent van het Tiels Madrigaal Koor, Het Nijmeegs Kamerkoor, Toonkunst Vrouwenkoor Capricciosa te Amersfoort en Zang- en Oratoriumvereniging Raalte.
Meer informatie: www.gonnyvandermaten.nl

Programma :

   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 28 augustus 2024
 
Everhard Zwart (1958) zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.
Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Frans romantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken.
Everhard is ook de vaste dirigent van een aantal koren in de grote regio van Rotterdam.
Meer informatie: www.everhardzwart.nl

Programma :

   
   
   
   
   
   

 

 

Terug naar boven