Orgels van Hervormd Ede

Comité Orgelconcerten Ede 

Het comité 'orgelconcerten Ede' organiseert jaarlijks een reeks van concerten op het schitterende 'Van Dam' -orgel in de Oude Kerk. Bekende organisten werken daar aan mee. 

In het kader van deze concerten is er ook een CD verkrijgbaar van het orgel in deze kerk. Klik hier of kijk in het menu onder Oude Kerk gevolgd door Orgel CD.
 


Dit zijn de orgelconcerten voor het jaar 2023 :

Datum Organist Aanvang
Woensdag, 5 juli 2023 Ben van Oosten 20.00 uur
Woensdag, 12 juli 2023 Matthias Havinga
(van Bach naar Mendelssohn)
20.00 uur
Woensdag, 19 juli 2023 Minne Veldman 20.00 uur
Woensdag, 26 juli 2023 Laurens de Man 20.00 uur
Woensdag, 2 augustus 2023 Vincent de Vries 20.00 uur
Woensdag, 9 augustus 2023 Margreeth Chr. De Jong 20.00 uur
Woensdag, 16 augustus 2023 Willeke Smits 20.00 uur
Woensdag, 23 augustus 2023 Gerben Budding 20.00 uur
Woensdag, 30 augustus 2023 Arjen Leistra
(Bach)
20.00 uur

 


 
 

 
Woensdag, 5 juli 2023

Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.
Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten.
Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul, Tokyo University of the Arts) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).
Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met talrijke internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Bovendien ontving hij in Duitsland de prestigieuze muziekprijzen Echo Klassik (voor de Dupré-integrale, 2011) en Opus Klassik (voor de Franck-integrale, 2019).
Van zijn hand verscheen in 1997 bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.
De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als concertorganist (2020) ontving hij voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in de Hofstad de stadspenning van de gemeente Den Haag.
Ben van Oosten was van 1994 tot 2021 als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium).
Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Programma :

Praeludium in d kl.t. JOHANN PACHELBEL
Partita “Freu dich sehr, o meine Seele” GEORG BÖHM
Suite in e kl.t.
 • Grave
 • Allegro
 • Adagio
 • Vivace
DOMENICO SCARLATTI
Choral Song and Fugue in C gr.t. SAMUEL SEBASTIAN WESLEY
Sonate Nr. 2 “O Filii” in e kl.t.
 • Prélude (Allegro non troppo)
 • Cantabile (Andante)
 • Fuga (Allegro con fuoco)
JACQUES-NICOLAS LEMMENS
Souvenir, op. 65bis MARCEL DUPRÉ
Scherzo Symphonique, op. 55/2 ALEXANDRE GUILMANT

Terug naar boven

Woensdag, 12 juli 2023

Matthias Havinga (1983) is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde Lutherse of Koepelkerk Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart.
Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij concerteerde in talloze Europese landen, Rusland, de USA en Zuid-Amerika, en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten als het Nederlands Kamerkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld. Zijn CD's ‘J.S.Bach-Italian Concertos’, ‘Passacaglia’, ‘Dutch Delight’ en ‘Mendelssohn - Organ Works’, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen.
Matthias speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici. Samen met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.
Meer informatie: www.matthiashavinga.com
Recensenten over Matthias' orgelspel:
"Hij is één van de misschien tien organisten die emotie en muzikaliteit onmiddellijk voelbaar maakt voor de luisteraar"
"...speelse, geraffineerde timing en gevaarlijk snel voetenwerk. Havinga is een meester in zijn vak."
Meer informatie: https://www.matthiashavinga.com

Programma :

Praeludium en Fuga in d op. 37 no. 3 FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
 a. Fuga in bes
     uit: Das Wohltemperierte Klavier I
b. Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654
     a 2 Clav. e Pedale
JOHANN SEBASTIAN BACH
Allegretto (Deel 3 uit Sonata IV) FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Praeludium en Fuga e-moll BWV 533 JOHANN SEBASTIAN BACH
Fuga e-moll FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Wir glauben all'an einen Gott, Vater BWV 740 JOHANN SEBASTIAN BACH
Praeludium und Fuge in c op. 37 no. 1 FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
Praeludium und Fuge in a BWV 543 JOHANN SEBASTIAN BACH

 

Terug naar boven

Woensdag, 19 juli 2023

Minne Veldman (1980) ontving zijn opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Van zijn orgelspel verschenen 13 solo-cd’s opgenomen op toonaangevende historische orgels in Nederland. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder zijn leiding vanuit Kampen en Hasselt. Op internet staan honderden video’s van zijn orgelspel, waaronder tientallen complete online-orgelconcerten uit 2020-2022. Ook trad hij op als organist in het Tv-programma ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep en gaf hij concerten in Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.
Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee gemengde koren, twee mannenkoren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie koraalbewerkingen (26 delen) en een serie ‘Eenvoudige Psalmbewerkingen’ (4 delen).
Om zijn enthousiasme voor het orgel en de orgelmuziek uit te dragen en te delen met jong en oud, organiseert Minne Veldman verschillende evenementen. Zo is hij de drijvende kracht achter het Orgelfeest (www.orgelfeest.nl), de YouTube-Orgeldag (www.youtube-orgeldag.nl), Orgelzomer Urk (serie woensdagavondconcerten in de Bethelkerk te Urk en de zomerserie orgelconcerten Vollenhove.
Meer informatie: https://www.minneveldman.nl

Programma :

Canonisch Voorspel en Koraal Psalm 84 vers 1
  “Hoe lief’lijk, hoe vol heilgenot”
JAN ZWART
Toccata C-dur, BWV 564
 • Toccata
 • Adagio
 • Fuga
JOHANN SEBASTIAN BACH
Variations Sérieuses, op. 54
  (arrangement: Reitze Smits)
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY
a. “Ach Gott, verlaß mich nicht”
b. “Wer weiß, wie nahe mir mein Ende”
    uit: Dreizehn Choralvorspiele, opus 79b
c. Präludium und Fuge G-dur
    uit: Vier Präludien und Fugen, opus 85
MAX REGER
Communion No. 3 en la mineur
(uit Pièces dans différents styles, 12ème livraison, opus 45)
ALEXANDRE GUILMANT
Fiesta EMMA LOU DIEMER
Inleiding, Variaties en Finale Psalm 111
  “Looft, halleluja, looft den Heer”
  (Koraalbewerkingen deel 23)
MINNE VELDMAN

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 26 juli 2023

Laurens de Man (1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann.
In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma. Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers.
Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij pianolessen bij o.a. Joop Albracht en orgellessen bij Willem Hörmann. Laurens volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi (Jong Talentklas Orgelacademie Haarlem 2010).
Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach's muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.
Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich "Young ECHO-Organist of the Year 2020" noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.
Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler. Het trio bracht twee cd's uit: in 2019 een plaat in de serie "AvroTros Klassiek Presenteert!", gevolgd door een cd met muziek van en rond Gustav Mahler (MDG 2021).Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht. Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij verbonden als docent pianotechniek voor de jazzafdeling en als repetitor van de Sweelinckacademie voor jong talent.
Meer informatie: https://www.laurensdeman.nl

Programma :

Fantasia & Fuga in g, BWV 542 JOHANN SEBASTIAN BACH
Sonate voor orgel nr. 2 in d, op. 15
  I. Allegro con brio e con fuoco
  II. Adagio
  III. Finale. Allegro con brio
JOHAN ALBERT VAN EIJKEN
Harmonies, Etude pour orgue GYÖRGY LIGETI
Serenade voor blazersensemble, op. 44 (arr. LdM)
  I. Moderato quasi marcia
  II. Tempo di minuet - Trio. Presto
  III. Andante con moto
  IV. Finale: Allegro molto
ANTONÍN DVOŘÁK

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 2 augustus 2023

Vincent de Vries (1969) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianist Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde Vincent ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist.
Na zijn diploma "Uitvoerend Musicus" in 1993 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag stelde Jerome Rose hem in staat om met een studiebeurs aan de Bowling Green University (Ohio, USA) te studeren voor de titel "Master of Music". Daarna studeerde hij nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington voor het "performance certificate". Na het behalen van de Doctorstitel in 2004 aan de University of Texas at Austin werd Vincent Assistant Professor en Director of Collaborative Piano aan de Baylor University te Waco (Texas).
Sinds september 2010 is Vincent benoemd tot "Professor of Piano and Collaborative Piano" aan de Yonsei University in Seoul, een van de meest vooraanstaande universiteiten in Zuid-Korea. Tevens geeft hij recitals en masterclasses aan de universiteiten in Amerika en Azië.
Op zijn 15e jaar maakte Vincent 2 langspeelplaten in de Lutherse Kerk en de Grote Kerk te Den Haag (heruitgave op CD in 2018), gevolgd door 11 cd's: Oude Kerk Amsterdam (2), Domkerk Utrecht (2), Joriskerk Amersfoort (2), Grote Kerk Maassluis, Bovenkerk Kampen, St. Martin Dudelange (Lux), St. Gudula Rhede (D) en de St. Aposteln Keulen (D). Tevens maakte Vincent 5 cd's bij MSR Classics (piano/harpsichord).
Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Vincent in 2003 door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.
Meer informatie: https://www.orgelconcertenvincentdevries.nl

Programma :

‘Morgenglans der eeuwigheid’, op 34, nr. 2
    (Inleiding en twee canonische bewerkingen)
JAN J. VAN DEN BERG
Prelude and Fugue in E-flat Major, BWV 552 JOHANN SEBASTIAN BACH
 • “Hilf, Herr Jesu, lass gelingen”
 • “Straf mich nicht in deinem Zorn”
 • “Mache dich mein Geist bereit”
GOTTFRIED AUGUST HOMILIUS
Fantasie-Sonate nr. 3 in g kl. t.
 • Allegro moderato
 • Andante religioso
 • Finale
SAMUEL DE LANGE sr.
Melodia, op. 59/11 MAX REGER
Variaties over “Merck toch hoe sterck” PAUL CHR. VAN WESTERING

 

Terug naar boven

Woensdag, 9 augustus 2023

Margreeth Christina de Jong (1961) sloot in 1986 haar studies aan het Rotterdams Conservatorium af met de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Op grond van deze zeer uitzonderlijke prestatie verleende het toenmalige Ministerie van WVC haar tot driemaal toe een beurs voor verdere studie in het buitenland. De Jong specialiseerde zich bij Guy Bovet in Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de beroemde Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem (César Franck-concours).
In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique “Arts - Sciences - Lettres” te Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. In 2012 werd zij door H.M. de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Het College van Burgemeester en Wethouders van Middelburg benoemde haar in 2014 tot stadsorganist, waarmee in de Zeeuwse hoofdstad na twee eeuwen een oude traditie in ere werd hersteld. Margreeth Chr. de Jong is daarmee tevens de eerste vrouw in de geschiedenis van deze eerbiedwaardige Middelburgse traditie; bovendien wordt van haar verwacht, dat ze hierbij zich ook als componiste manifesteert.
Margreeth Chr. de Jong is werkzaam als kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Zij gaf talrijke concerten in de belangrijkste orgelconcertseries van Europa en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Sedert januari 2005 doceert zij aan University College Roosevelt, het internationale Honours College van de Universiteit Utrecht te Middelburg.
Daarnaast is zij zeer actief als componiste. Haar oeuvre omvat in 2021 meer dan 120 opusnummers. Zij heeft geschreven voor orgel, koor, solozang en orgel, orgel met verschillende instrumenten, piano en strijkorkest. Haar composities worden wereldwijd uitgevoerd, en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland en in de USA.
Meer informatie: https://www.margreethdejong.nl

Programma :

Ciacona in e, BuxWV 160 DIETRICH BUXTEHUDE
 • Choralvorspiel “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr”, BWV 663
 • Praeludium und Fuge in E, BWV 566
 • Praeludium und Fuge in b, BWV 867 (arr. Max Reger)
JOHANN SEBASTIAN BACH
uit Sonate 7, opus 89
 • Entrée
 • Intermezzo
 • Grand Choeur
ALEXANDRE GUILMANT
Sicilienne MARIA-THERESIA PARADIS
Fantasia on “All people that on earth do dwell”, opus 109 1961
  All people that on earth do dwell,
  Sing to the Lord with cheerful voice.
  Serve Him with joy, His praises tell,
  Come now before Him, and rejoice!
MARGARETHA CRISTINA DE JONG

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 16 augustus 2023
 
Willeke Smits (1975) is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel en het romantische Willis-orgel. Ook is de ze vaste begeleider van de Leidse Cantorij.
Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. In 2017 was Willeke finalist van de 'International Sweelinck Competition' in Amsterdam en Haarlem.
Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist, ze heeft een bloeiende praktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze heeft een lespraktijk voor orgel en piano en maakt deel uit van de redactie de van de werkgroep Psalmen van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied. Tot medio 2018 was Willeke cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk bespeelde en leidinggaf aan de veelkleurige kerkmuzikale praktijk.
Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van 'Happiness', een cd waar je vrolijk van wordt!
Meer informatie: https://willekesmits.nl

Programma :

Sinfonia uit Cantate 29 ‘Wir danken dir, Gott’
  (bewerking: Alexandre Guilmant)
JOHANN SEBASTIAN BACH
Gavotte er six doubles
  (bewerking: Willeke Smits)
JEAN PHILIPPE RAMEAU
 • Prélude in e, opus 28/4
 • Prélude in E, opus 28/9
      bewerking: Franz Liszt)
FRÉDÉRIC CHOPIN
Trio’s opus 47
 • Canon
 • Gigue
 • Canzonetta
 • Scherzo
 • Siciliano
 • Fuge
MAX REGER
Vocalise, opus 34/14
  Prelude in g, opus 23/5
  (bewerking: Reitze Smits)
SERGEI RACHMANINOV
Introduction en Passacaglia uit Sonate 8 JOSEPH RHEINBERGER
   

 

Terug naar boven

Woensdag, 23 augustus 2023
 
Gerben Budding (1987) is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Daarnaast is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan en cantor van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2018 vormt hij een sopraan-orgelduo met sopraan Nanette Mans.
Zijn brede repertoire omvat alle stijlperioden. Dit resulteert in een doordachte en verrassende programmering tijdens concerten. Gerben is een enthousiaste promotor van Nederlandse orgelmuziek. Niet alleen geeft hij veel aandacht aan moderne Nederlandse orgelmuziek (waaronder de muziek van Daan Manneke), maar ook haalt hij hierbij vergeten Hollands Meesters onder het stof vandaan. In dit kader had hij een wereldprimeur met de eerste integrale cd-opname (9 cd’s) van de orgelwerken van Samuel de Lange jr., een opname die lovend werd ontvangen.
Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding).
Hij won de eerste prijs op het Internationale orgelconcours ‘Agati-Tronci’ in Pistoia (Italië), de tweede prijs op het Internationaal Schnitgerconcours in Alkmaar, de Litaize-prijs op het Internationaal César Franck Concours in Haarlem en de publieksprijs op het improvisatieconcours in Dudelange (Luxemburg).
Gerben is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole.
Meer informatie: https://www.gerbenbudding.nl  

Programma :

Praeludium und Fuge in e-moll HERMANN BEYER
‘O Gott, du frommer Gott’
    Uit: Elf Choralvorspiele, Op. 122
JOHANNES BRAHMS
Melodia, Opus 129, nr. 4 MAX REGER
Sinfonia ‘Wir danken dir, Gott, wir danken dir’, BWV 29
    (arr. Alexandre Guilmant)
JOHANN SEBASTIAN BACH
Annum per annum ARVO PǞRT
 • Prélude, op. 32, nr. 5 (arr. Reitze Smits)
 • Vocalise, op. 34, nr. 14 (arr. Reitze Smits)
SERGEI RACHMANINOV
Marche heroïque EDWIN LEMARE
Partita ‘De nacht, de moeder van de rust’ DOLF HENDRIKSE
Improvisatie GERBEN BUDDING

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 30 augustus 2023
 
Arjen Leistra (1973) ontving zijn eerste orgellessen van Christiaan Ingelse aan de Delftse Muziekschool. Van 1990 tot 1998 studeerde hij orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten (orgel DM en UM) en Marijke van Klaveren en Johann Th. Lemckert (kerkmuziek en improvisatie).
In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de “International Organcompetition” te Dublin (Ierland). Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs.
Van 1996 tot eind 2009 was Arjen cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen. Sinds september 2008 is hij als organist verbonden aan de Grote Kerk in Schiedam. In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis St. Jan.
In 2014 werd Arjen benoemd tot stadsorganist van Schiedam. Hierdoor is hij verantwoordelijk voor het beheer en de bespeling van de historische orgels in de Grote Kerk, de Havenkerk en het Stedelijk Museum.
Arjen geeft concerten in heel Nederland en concerteerde ook in Engeland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Slowakije. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten en gaf hij recitals in Florida, Georgia, South- en North Carolina.
Arjen heeft een uitgebreide lespraktijk in Schiedam en is een veelgevraagd begeleider van diverse koren en solisten op orgel, piano, drukwindharmonium en als continuo-speler op zijn eigen kistorgel. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd’s.
Verdere informatie: https://www.arjenleistra.nl

Programma :

Concerto C-dur BWV 594
  (naar Concert in D groot voor viool en orkest, ‘Il grosso Mogul’
  van Antonio Vivaldi)
 • Allegro
 • Recitative. Adagio
 • Allegro
JOHANN SEBASTIAN BACH
“Wir glauben all an einen Gott, Vater” BWV 740 JOHANN SEBASTIAN BACH
Sonata III in d   BWV 527
 • Andante
 • Adagio e dolce
 • Vivace
JOHANN SEBASTIAN BACH
Praeludium en Fuga in B-moll BWV 867 
  (arr. Max Reger)
JOHANN SEBASTIAN BACH
Schafe können sicher weiden BWV 208,
  (arr. André Isoir)
JOHANN SEBASTIAN BACH
Fantasie en Fuga in g BWV 542 JOHANN SEBASTIAN BACH

 

 

Terug naar boven