Orgels van Hervormd Ede

Comité Orgelconcerten Ede 

Het comité 'orgelconcerten Ede' organiseert jaarlijks een reeks van concerten op het schitterende 'Van Dam' -orgel in de Oude Kerk. Bekende organisten werken daar aan mee. 

In het kader van deze concerten is er ook een CD verkrijgbaar van het orgel in deze kerk. Klik hier of kijk in het menu onder Oude Kerk gevolgd door Orgel CD.
 


Dit zijn de orgelconcerten voor het jaar 2022 :

Datum Organist Aanvang
Woensdag, 6 juli 2022 Ben van Oosten 20.00 uur
Woensdag, 13 juli 2022 Evert van de Veen 20.00 uur
Woensdag, 20 juli 2022 Bert Wisgerhof 20.00 uur
Woensdag, 27 juli 2022 Cor Ardesch (BACH-concert) 20.00 uur
Woensdag, 3 augustus 2022 Evan Bogerd 20.00 uur
Woensdag, 10 augustus 2022 Jan Hage 20.00 uur
Woensdag, 17 augustus 2022 Gerrie Meijers 20.00 uur
Woensdag, 24 augustus 2022 Wouter van der Wilt 20.00 uur
Woensdag, 31 augustus 2022 Jaap Zwart 20.00 uur

 


 
 

 
Woensdag, 6 juli 2022

Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.
Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten.
Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul, Tokyo University of the Arts) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).
Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met talrijke internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Bovendien ontving hij in Duitsland de prestigieuze muziekprijzen Echo Klassik (voor de Dupré-integrale, 2011) en Opus Klassik (voor de Franck-integrale, 2019).
Van zijn hand verscheen in 1997 bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.
De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als concertorganist ontving hij voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in de Hofstad de stadspenning van de gemeente Den Haag.
Ben van Oosten was van 1994 tot 2021 als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium).
Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Programma :

Ouverture in C, KV 399 Wolfgang Amadeus Mozart
“Liebster Jesu, wir sind hier” BWV 730 en 731 Johann Sebastian Bach
Fantasia in g kl.t.
• Vivace
• Cantabile
• Vivace
Georg Philipp Telemann
Sonate nr. 1 in f kl.t., op. 65
• Allegro moderato e serioso
• Adagio
• Andante Recitativo – Allegro assai vivace
Felix Mendelssohn Bartholdy
Offertoire sur un Noël breton (1867) César Franck
Introduction et Allegro Moderato (1917) Joseph Guy Ropartz
Morceau de Concert, op. 24
Prélude, Thème, Variations et Final
Alexandre Guilmant

Terug naar boven

Woensdag, 13 juli 2022

Evert van de Veen (1963) ontving orgellessen van o.a. John Propitius in de Oude kerk te Barneveld die hem voorbereidde op een studie aan het Conservatorium.
Vervolgens studeerde Evert het hoofdvak orgel bij Theo Teunissen aan het Utrechts conservatorium. Het bijvak piano studeerde hij bij Ans Verbeek.
Evert heeft een uitgebreide lespraktijk van orgel en pianoleerlingen.
Als organist is hij verbonden aan de Gereformeerde kerk in zijn woonplaats Voorthuizen en aan de Hervormde kerk (PKN) te Putten waar hij o.a. het Bätz orgel in de Oude kerk bespeelt. Ook is hij organist op het Schilling orgel in de
Dorpskerk te Beekbergen.
Het spelen van kerkdiensten, in het bijzonder de begeleiding van de samenzang, beschouwt hij als het mooiste aspect van zijn vak.
Als dirigent is hij werkzaam bij koren in Putten, Staphorst, Ederveen, Elspeet en Doorn.
Er zijn CD’s van hem verschenen waarop hij orgels bespeelt in Nederland, maar ook in Duitsland, België en Frankrijk.
Evert geeft jaarlijks vele orgelconcerten in Nederland. Maar ook in het buitenland is hij geen onbekende. Zo gaf hij concerten in Duitsland, Hongarije, België en Australië.
Voor meer info: https://www.evertvandeveen.nl  

Programma :

Koraal met variaties over Psalm 90
(naar F. Mendelssohn)
Evert van de Veen
• Choralvorspiel “Liebster Jesu, wir sind hier” BWV 731
• Praeludium en Fuga c moll BWV 546
Johann Sebastian Bach
Siciliana Alfred Hollins
Toccata en Fuga in d moll/D Dur op. 59 Max Reger
Prière op. 120 André de Jager
Sonata for the organ in the style of Händel
• Introduction and allegro
• Largo
• Minuet
William Wohlstenholme
Uit Organ Concerto in C major XVIII:1
Allegro molto
(voor orgelsolo bewerkt door Evert van de Veen)
Joseph Haydn
Toccata in mi bémol majeur Gaston Gryseleyn
Koraalfinale Evert van de Veen

 

Terug naar boven

Woensdag, 20 juli 2022

Bert Wisgerhof (1947) studeerde aan het Utrechts Conservatorium orgel (bij Cor Kee en Nico van den Hooven) en schoolmuziek.
Na het behalen van zijn diploma’s volgde hij cursussen bij de organisten Anton Heiller (Wenen), René Saorgin (Nice) en Ewald Kooiman (Amsterdam). Het diploma kerkmuziek behaalde hij aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem, en het praktijkdiploma beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.
Vele jaren was hij als docent muziek verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede en als docent kerkmuziek aan het Theologisch Seminarium “Hydepark” van de Nederlandse Hervormde Kerk.
Als kerkmusicus was hij werkzaam in Amstelveen, Baarn en Veenendaal. Hij gaf concerten in Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Italië, Polen, Rusland en Oekraïne.
Sinds 2003 is hij vice-president van de internationale Gesellschaft der Orgelfreunde, waarvoor hij congressen organiseerde in Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Bergamo en Gdańsk. Verder werkt hij als onafhankelijk adviseur voor orgelbouw en -restauratie.
 

Programma :

“Mein junges Leben hat ein End”, SwWV 324 Jan Pieterszoon Sweelinck
Fantasia in d Abraham Van Den Kerckhoven
Toccata undecima
(uit “Apparatus musico-organisticus”, Salzburg 1690)
Georg Muffat
Twee koraalbewerkingen uit de “Neumeister-Sammlung”:
• “Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf”, BWV 1092
• “Herzlich lieb hab’ ich dich, o Herr”, BWV 1115
Johann Sebastian Bach
Praeludium et Fuga in G-Dur, BWV 550 Johann Sebastian Bach
Drie koraalbewerkingen:
• “Den mørke nat forgangen er”
• “Den lyse dag forgangen er”
• “Denne er dagen, som Herren har gjort”
Jesper Madsen
“Tre Tonestykker”, op. 22
• Moderato (F majeur)
• Allegretto (C majeur)
• Allegro (a mineur)
Niels Gade

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 27 juli 2022

Cor Ardesch (1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Sinds 1998 is Cor Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor Ardesch tijdens de ingebruikname van het Bach-orgel benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in het algemeen en die van Dordrecht in het bijzonder.
Als artistiek adviseur werkt hij samen met de Werkgroep Muziek en organiseert jaarlijks een groot aantal concerten in de Grote Kerk.
Cor Ardesch doceert orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel.
Er verscheen een aantal Cd’s, waarop hij het Kam-orgel van de Grote Kerk te Dordrecht bespeelt. In december 2008 startte Cor Ardesch een groot project waarbij alle werken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het Bach-orgel, op cd werden vastgelegd. De feestelijke afronding van dit project vond plaats op 24 augustus 2016. Buiten Nederland trad hij als concerterend organist op in o.a. België, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen en Rusland.
Meer informatie is te vinden op http://www.corardesch.nl

(Bach-)Programma :

Toccata en Fuga d (dorische), BWV 538 Johann Sebastian Bach
a. Von Gott will ich nicht lassen, BWV 658
b. Nun danket alle Gott, BWV 657
c. Vor deinen Thron tret ich hiermit, BWV 668
Johann Sebastian Bach
Sonate IV, BWV 528
• Adagio – Vivace
• Andante
• Un poc’ allegro
Johann Sebastian Bach
Praeludium en Fuga C, BWV 566 Johann Sebastian Bach

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 3 augustus 2022

Evan Bogerd (1993) is een veelgevraagd concertorganist in binnen- en buitenland. Hij werd voorbereid op zijn orgelstudie door wijlen Herman van Vliet te Amersfoort.
Daarna studeerde hij bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zijn master sloot hij af met een 10 voor het eindrecital.
Door de jaren heen won Evan diverse prijzen, waaronder de 1e prijs op het internationale ‘Anton Bruckner’ Improvisatieconcours te Linz en de 1e prijs op het Nationaal Improvisatieconcours te Dordrecht.
Bogerd volgde diverse masterclasses improvisatie bij Wolfgang Seifen, Sophie Veronique Cauchefer-Choplin en Martin Baker aan de Internationale Altenberger Orgelakademie te Altenberg, Duitsland.
Evan Bogerd is gedreven om het orgel te promoten voor een breed publiek. Zijn repertoire reikt van Sweelinck tot aan hedendaagse muziek van bijvoorbeeld Daan Manneke.
Bach, Franck en Reger gelden als zijn favoriete componisten. Zijn antenne voor het vertolken van romantische werken leverde veel positieve kritieken op in de pers.
Evan Bogerd is sinds 1 januari 2020 als cantor-organist verbonden aan de Westerkerk te Amsterdam.
Meer informatie: https://www.evanbogerd.nl

Programma :

a. Fantaisie en Ut majeur
(version 4 ‘Notre Dame’, 1868)

b. Allegretto uit Symphonie en ré mineur
arr. Iddo van der Giessen (*1995)
 César Franck
Preludium en Fuga C-Dur, BWV 547 Johann Sebastian Bach
Improvisatie Evan Bogerd
‘Der 94. Psalm’ Orgelsonate in C-moll (1857)
  I. Grave-Larghetto
     Herr Gott, dess die Rache ist, erschene. Erhebe Dich, du Richter
     der Welt; vergilt den Hoffärtigen, was sie verdienen.

  II. Allegro con fuoco
     Herr, wie lange sollen die Gottlosen prahlen? Wittwen und
     Fremdlinge erwürgen sie und tödten die Waisen und sagen: der
     Herr sicht es nicht und der Gott Jacobs achtet es nicht.

  III. Adagio-Lento
     Wo der Herr mir nicht hülfe, so läge meine Seele schier in der
     Stille. Ich hatte viel Bekümmernisse in meinem Herzen, aber diene
     Tröstungen ergötzen meine Seele.

  IV. Allegro (Fugue)-Allegro Assai
     Aber der Herr ist mein Hort und meine Zuversicht. Er wird ihnen ihr
     Unreht vergelten und sie um ihre Bosheit vertilgen.
Julius Reubke

 

Terug naar boven

Woensdag, 10 augustus 2022

Jan Hage (1964) studeerde orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek, eveneens in Utrecht. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij won eerste prijzen op diverse nationale en internationale orgelconcoursen.
Hij staat in het bijzonder bekend als warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot zijn meeste recente cd-opnamen behoren die met het complete ‘Jets d’orgue’ van Jan Vriend en het integrale orgelwerk van Jéhan Alain en Jan Welmers. Tevens is hij werkzaam als componist en publicist. In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Vanwege zijn verdeinsten voor het stimuleren van de Nederlandse orgelcultuur ontving hij in 2011 als eerste de Schnitgers Droomprijs. Van 1995 tot 2011 was hij organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Met ingang van 1 juni 2011 is hij benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht. In 2016 promoveerde hij tot doctor in de theologie met een dissertatie over de kerkmusicus Willem Mudde.
Meer informatie : https://www.janhage.com/

Programma :

a. Concerto in C-dur BWV 594 (naar Antonio Vivaldi
    concert voor viool en orkest in D-dur RV 208)

  • Allegro
  • Adagio
  • Allegro
b. Allein Gott in der Höh'' sei Ehr’ BWV 663
Johann Sebastian Bach
Variations sérieuses
(bewerking Reitze Smits)
Felix Mendelssohn Bartholdy
Uit: Five short pieces
• Allegretto
• Folk Tune
• Andante Tranquillo
• Pæan
Percy Whitlock
Partita ‘O grote Christus, eeuwig licht’ Jan Welmers
Improvisatie Jan Hage

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 17 augustus 2022
 
Gerrie Meijers (1961) organist en pianist, studeerde met onderscheiding af als Uitvoerend musicus. Haar docenten orgel waren Johan van Dommele en Hans van Nieuwkoop, haar docenten piano Arthur Hartong en Jacques Hendriks. Op de internationale orgelconcoursen van Toulouse en Nijmegen won ze prijzen en van de Société Academique “Arts-Sciences-Lettres” ontving zij de zilveren medaille vanwege haar verdiensten voor de Franse muziek.
Gerrie concerteert in binnen- en buitenland en is zeer actief als begeleider met een uitgesproken voorkeur voor het vocale genre in de breedste zin van het woord. Zij is organist van de Remonstrantse Kerk te Haarlem en pianist/correpetitor bij een groot aantal koren. (Zij vormt duo’s met de zangeressen Wieke Ubels, Annette Stallinga en Cecile Roovers, een duo met violiste Suzanne Groot, alsmede een vierhandig piano-/orgelduo met Christine Kamp. Als freelancer werkt ze ook regelmatig bij Holland Opera, Stichting Vocaal Talent Nederland, Casuquo, Stem van Haarlem, Zangstudio Haarlem en het Orlandus-ensemble.)
Gerrie Meijers maakte diverse radio- en cd-opnamen waaronder de Goldberg-Variationen van Bach op orgel en de Symphonie-Passion van Dupré in de OLV-kathedraal van Antwerpen. (Bijzondere producties waar ze haar medewerking aan verleende waren o.a. het muziektheaterprogramma “Liefde op de Schop” met Cecile Roovers en filmmaker Verele Vorstman, de dansvoorstelling “Pulse” in het Orgelpark op muziek van Ligeti, de première van het “Fukushima Requiem” van Zsigmmond Szathmáry tijdens het openingsconcert van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, het piano minimal music concert “Landscape in sound”, de muziekvoorstelling “Luther” van Boudewijn Tarenskeen en ook "Psalm 151", eveneens van componist Tarenskeen, geschreven voor Cappella Amsterdam en het nieuwe orgel van Tivoli Vredenburg in Utrecht. Met Cecile Roovers maakte zij de kindervoorstelling "Voor het slapen gaan" en met de Lichtbende speelde ze na "Zeven dagen" en "Zeven nachten" onlangs de nieuwe voorstelling "Spiegel").
 

(BACH-)Programma :

Toccata in d (‘Dorisch'), BWV 538/I Johann Sebastian Bach
Pour Notre-Dame (2019) Calliope Tsoupaki
Concerto in d nach Alessandro Marcello, BWV 974
• Allegro
• Adagio
• Presto
Johann Sebastian Bach
Agnus Dei Frank Martin
Air Varié K25
(communement dit Wilhelm van Nassau)
Wolfgang Amadeus Mozart
'Von Gott will ich nicht lassen' canto fermo in Pedale, BWV 658
(uit: Achzehn Choräle)
Johann Sebastian Bach
Laudate Dominum (1979)
(naar de melodie van Psalm 117 uit het liedboek voor de kerken)
Jan Welmers

 

Terug naar boven

Woensdag, 24 augustus 2022
 
Wouter van der Wilt () studeerde als organist cum laude af aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Bram Beekman. Daarnaast studeerde hij kerkmuziek en volgde hij improvisatie-lessen bij Henco de Berg. Hij vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ludger Lohmann middels een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wouter nam deel aan diverse masterclasses, onder andere bij Michael Radulescu, Lorenzo Ghielmi, Leo van Doeselaar, Loïc Mallié, Margaret Phillips, Peter Planyavsky, Jos van der Kooij en Guy Bovet.
Wouter won verschillende prijzen op diverse concoursen, o.a. in 2009 en 2011 de eerste prijs op het nationaal improvisatieconcours in Amsterdam. In 2010 werd hij benoemd tot cantor-organist van de Hoflaankerk in Rotterdam Kralingen. Sinds 2017 is hij werkzaam als docent improvisatie aan het conservatorium in Tilburg (Academy of Music and Performing Arts)
Wouter speelt werken uit alle stijlperioden, met een voorkeur voor Duits repertoire (Barok & Romantiek). Daarnaast houdt hij zich veel bezig met improvisatie.
Meer informatie : https://woutervanderwilt.nl/

Programma :

8e orgelsonate in e-moll op. 132
I. Fuge (Adagio – Moderato
II. Intermezzo
III. Scherzoso
IV. Passacaglia
Josef Rheinberger
Twee koraalbewerkingen:
• De Geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt
• Ere zij aan God de Vader
Bram Beekman
Passacaglia d-Moll, BuxWV161 Dietrich Buxtehude
Laudamus Te
Scherzo-parafrase over thema’s uit Francis Poulencs Gloria
Wouter Van Der Wilt
Passacaglia c-Moll, BWV 582 Johann Sebastian Bach

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 31 augustus 2022
 
Jaap Zwart (1955) groeide op in een muzikaal gezin. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart (1924-2001). Aan het Amsterdams conservatorium studeerde hij piano en orgel. Met het hoofdvak Theorie der Muziek sloot hij zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het conservatorium van Amsterdam is hij docent binnen de vakgroep voor het hoofdvak theorie. In het kader van de internationale opleiding ‘Muziek als Vak’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geeft hij workshops vocale harmonie en improvisatie. Deze opleiding is gebaseerd op het werk en gedachtegoed van de Hongaarse componist Zoltán Kodly. Als concertorganist programmeert Jaap Zwart een breed repertoire. Eén van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk. Jaap Zwart is een veelgevraagde begeider, ook als pianist. Van zijn spel verschenen meerder cd’s, onder andere op de Bätz-orgels van de Domkerk in Utrecht en de Grote Kerken van Gorinchem en Harderwijk. In 2014 verscheen een cd waarop hij het gerestaureerde Adema-orgel van de Calixtusbasiliek in Groenlo bespeelt. Eind 2019 verscheen de cd Beresjiet met werken van Johan Haaksma. Verdere informatie: http://www.jaapzwart.nl en http://www.muziekalsvak.nl

Programma :

Voorspel en Koraal over Psalm 141
“ ‘k Roep, Heer, in angst tot U gevloden”
Jaap Zwart
Sonate III, Op. 65
• Con moto maestoso
• Andante tranquillo
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Sonate III, Op. 25
• Allegro energico
• Andante
• Finale
Jan Albert van Eyken
Aus tiefer Not schrei ich zu dir, Op. 67
Ein feste Burg ist unser Gott, Op. 67
Max Reger
Prélude Fugue et Variation, Op. 18 César Franck
Allegro vivace uit Symphonie V, Op. 42 Charles-Marie Widor
Fantasie en Finale (toccata) over Psalm 43
• Fantasie
• Geduchte God, hoor mijn gebeden (vers1)
• Mijn God, ik steun op uw vermogen (vers 2)
• Zend, Heer, uw licht en waarheid neder vers 3)
• Finale (toccata)
• Dan ga ik op tot Gods altaren, (vers 4)
• Mijn redder is mijn God (vers 5)
Jaap Zwart

 

 

Terug naar boven