Orgels van Hervormd Ede

Comité Orgelconcerten Ede 

Het comité 'orgelconcerten Ede' organiseert jaarlijks een reeks van concerten op het schitterende 'Van Dam' -orgel in de Oude Kerk. Bekende organisten werken daar aan mee. 

In het kader van deze concerten is er ook een CD verkrijgbaar van het orgel in deze kerk. Klik hier of kijk in het menu onder Oude Kerk gevolgd door Orgel CD.
 


Dit zijn de orgelconcerten voor het jaar 2019 :

Datum Organist Aanvang
Woensdag, 3 juli 2019 Evert van de Veen 20.00 uur
Woensdag, 10 juli 2019 Ben van Oosten 20.00 uur
Woensdag, 17 juli 2019 Matthias Havinga 20.00 uur
Woensdag, 24 juli 2019 Willeke Smits 20.00 uur
Woensdag, 31 juli 2019 Dick Sanderman 20.00 uur
Woensdag, 7 augustus 2019 Everhard Zwart 20.00 uur
Woensdag, 14 augustus 2019 Rien Donkersloot 20.00 uur
Woensdag, 21 augustus 2019 Kees van Eersel 20.00 uur
Woensdag, 28 augustus 2019 Arjen Leistra 20.00 uur

 


 
 

 
Woensdag, 3 juli 2019
 

Evert van de Veen (1963) volgde orgellessen o.a. bij de bekende organist John Propitius, die hem voorbereidde op een orgelstudie aan het Utrechts Conservatorium. Aan dit conservatorium studeerde hij bij de bekende orgelpedagoog Theo Teunissen. Bij hem heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van het orgelspel. Alle stijlen werden bestudeerd: van Sweelinck tot Messiaen. Evert sloot zijn conservatoriumstudie af met een examenconcert in de Utrechtse Pieterskerk. Na zijn studie begon hij als orgeldocent in de regio Voorthuizen. Na verloop van tijd echter is het accent meer komen te liggen op het geven van orgelconcerten in Nederland, maar ook daarbuiten (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en zelfs Australië). Naast concertorganist is hij ook een veelgevraagd koorbegeleider. En natuurlijk is hij ook kerkorganist ("het mooiste aspect van mijn vak"). Hij speelt de zondagse erediensten in de gereformeerde kerk van Voorthuizen en de hervormde PKN gemeente in Putten. Naast organist is Evert ook werkzaam als dirigent van vijf koren.
Er zijn inmiddels een 16-tal solo-orgel Cd’s van Evert verschenen waarop hij te beluisteren is op een aantal van de meest fraaie orgels van Nederland, Duitsland en België. Het muzikale spectrum ligt tussen de barok, met Bach als hoogtepunt, en de laatromantiek, hoewel hij de modernere orgelmuziek niet uit de weg gaat. Het improviseren over koraalmelodieën in allerlei stijlen en vormen is daarbij een muzikale uitingsvorm die hem na aan het hart ligt.
Meer informatie: www.evertvandeveen.nl

Programma :

Fantasie over “Grote God, wij loven U” Klaas Jan Mulder
- Zwei Choralvorspiele: Johann Sebastian Bach
  • “Wer nur den lieben Gott läss walten” (BWV 691)
  • “Liebster Jesu, wir sind hier” (BWW 731)

- Praeludium und Fuge in G Dur (BWV 541)
Johann Sebastian Bach
Aria in C Dur Gaston M. Dethier
Scherzo Jozeph Tilborghs
Fantaisie en ut (version A de la)
(uit Pièces d’ orgue inédites)
César Franck
Marche Nuptiale August de Boeck
Meditation en sol mineur (Op.22) Henry Deshayes
Madrigal et Toccata
(uit six miniatures our orgue)
Paul Barras
Koraalfinale Evert van de Veen

Terug naar boven

Woensdag, 10 juli 2019
Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.
Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten.
Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).
an hand verscheen in 1997 een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011. Vorig jaar presenteerde Ben zijn 4cd-box met alle werken van Cesar Franck, opgenomen in Saint-Ouen in Rouen.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is hij organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Programma :

Uit “Messe des Paroisses”:
  Offertoire sur les grands jeux
François Couperin
• Aria in F gr.t. (BWV 587)
  (naar François Couperin)
• Fantasie und Fuge in g kl.t. (BWV 542)
Johan Sebastian Bach
Concerto nr. 10 in d kl.t. (Op.7/4)
bewerking voor orgel solo: Alexandre Guilmant
• Adagio
• Allegro
• Aria
• Allegro
George Friedrich Händel
Cinq Versets pour le Kyrie “Cunctipotens” Alexandre Boëly
Lamentation (Op. 45/1) Alexandre Guilmant
Aubade (Op. 55/1)
  (uit “24 Pièces de Fantaisie”)
Louis Vierne
Choral-Improvisation sur le
  “Victimae paschali laudes”
  (gereconstrueerd door Maurice Duruflé)
Charles Tournemire

 

Terug naar boven

Woensdag, 17 juli 2019
Matthias Havinga (1983) is concertorganist en pianist. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart.
Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij gaf concerten in talloze Europese landen, Rusland, de VS en Zuid-Amerika en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten, zoals het Nederlands Kamerkoor en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn cd's J.S.Bach-Italian Concertos, Passacaglia en Dutch Delight, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen.
Samen met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.
Matthias is organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel uit 1830 in de Koepelkerk of Ronde Lutherse Kerk, Amsterdam, en organist van de Oude Kerk-gemeente te Amsterdam, waar hij het Vater/Müller-orgel (1726/1738) en het Ahrend-orgel (1965) bespeelt. Hij is als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Meer informatie: www.matthiashavinga.com

Programma :

• Allegro risoluto ma non troppo vivo
  (Eerste deel uit Symfonie nr .2)
• Meditation
  uit: Trois Improvisations (1930)
Louis Vierne
Loss (2018) Matthias Havinga
- Sinfonia BWV 29
  'Wir danken dir, Gott, wir danken dir'
  Bewerking Alexandre Guilmant

- Schübler Choräle:
  • Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645
  • Wo soll ich fliehen hin BWV 646
  • Meine Seele erhebet den Herren BWV 647
  • Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 648
  • Ach, bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649
  • Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter BWV 650
Johann Sebastian Bach
Ouverture 'Paulus'
arrangement William Thomas Best
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Rhosymedre
uit: Three preludes on Welsh Hymn Tunes
Ralph Vaughan Williams
Transports de joie d'une âme devant la gloire du 5'00
Christ qui es le sienne
uit: L'Ascension
Olivier Messiaen

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 24 juli 2019
Willeke Smits (1975) is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeerorgel en het romantische Willisorgel. Ook is de ze vaste begeleider van de Leidse Cantorij. Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge.
Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist, ze heeft een bloeiende praktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze was tot medio 2018 cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk bespeelde en leiding gaf aan de veelkleurige kerkmuzikale praktijk. Ze was finalist in het Sweelinck Concours 2017. Voor de stichting Kerkzang.nl organiseert zij de jaarlijkse KerkMuziekDagen voor de Jeugd (KMDJ), waar kinderen en tieners in een muziekkamp kennis maken met vocale kerkmuziek van alle eeuwen. Willeke bracht diverse cd's uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van 'Happiness', een cd waar je vrolijk van wordt!
Meer informatie: www.willekesmits.nl

Programma :

Holberg Suite (Suite in olden styl)
• Praelude: Allegro vivace
• Sarabande: Andante - un poco mosso
• Gavotte: Allegretto Musette: Poco più mosso
• Air: Andante Religioso
• Rigaudon: Allegretto con brio
(bewerking: Willeke Smits)
Edvard Grieg
Elegy George Thalben-Ball
Präludium und Fuge in f, (Op.35/5)
(bewerking: Willeke Smits)
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Trois pièces pour orgue
• Prélude
• Cantilène
• Scherzando
Gabriël Pierné
Chaconne Herman Strategier
• Intermezzo XIX
• Toccata
Hendrik Andriessen

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 31 juli 2019
Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij o.a. Daniel Roth, Hans Haselböck en Jean Guillou.In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. Als solist en koorbegeleider werkte hij mee aan concerten en opnamen, o.a. tijdens het Internationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991) in Jeruzalem (1999), Oxford (2012), Vilnius (2013) en Harrogate (2015, 2017).
Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde gemeenten van Rijssen en Hellendoorn. Hij is redactielid van het maandblad De Orgelvriend en fungeert als gecommitteerde bij staatsexamens voor orgel en tijdens examens kerkelijk orgelspel. Regelmatig publiceert hij artikelen en verzorgt hij lezingen en workshops, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee complete koraalboeken plus een serie bewerkingen voor de 150 Psalmen. In een recente publicatie uit de serie Biblebelt Studies (deel 4, Orgelcultuur in de Biblebelt) wordt Dick Sanderman zelfs “de Worp van de Biblebelt” genoemd.
Hij maakte deel uit van een van de redactionele werkgroepen die de het nieuwe Liedboek hebben voorbereid en fungeerde als projectcoördinator voor de bijbehorende begeleidingsbundel voor de psalmen. Ook was hij eindredacteur van het boek “Organist in de praktijk” (2014). Verder werkte hij mee aan de totstandkoming van de liederenbundel “Weerklank” (2016). Mede vanwege zijn verdiensten voor de kerkmuziek werd hij in 2015 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Meer informatie: www.dicksanderman.nl

Programma :

Merck toch hoe sterck, con variazioni Cor Kee
Concerto in G
• Adagio
• Allegro
• Andante
• Minuetto Allegro
William Hayes
Be Thou my Vision Dick Sanderman
Marche Américaine (Op. 31)
(transcriptie door Marcel Dupré)
Charles Marie Widor
• Saraband and Interlude
• Chorale Prelude on Down Ampney
• Ceremonial March
Herbert Sumsion

 

Terug naar boven

Woensdag, 7 augustus 2019
Everhard Zwart (1958) zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Hij studeerde aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meester-cursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.
In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2009 volgde de onderscheiding met de zilveren medaille van het “Societe Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.
Hij geniet internationaal grote bekendheid als organist door zijn stijlvolle uitvoering van de “Hollandse Koraalkunst”, met name de composities van zijn vader en grootvader, maar vooral door zijn virtuoze vertolking van vele grote composities uit de orgelliteratuur. Hij heeft een uitgebreide lespraktijk voor orgel.
Everhard Zwart is ook de vaste dirigent van een aantal Koren in de grote regio van Rotterdam.
Dit jaar viert Everhard Zwart zijn 40-jarig jubileum als concertorganist met veel concerten in eigen land.
Meer informatie: www.everhardzwart.nl

Programma :

Suite (Op.5)
• Festiva!
• Mirage
• Frisian March
Carol Williams
Praeludium und Fuge a-moll (BWV 543) Johann Sebastian Bach
Aria Giovanni Battista Pescetti
Fantasie Psalm 77
  “’k Zal gedenken, hoe voor dezen,
  ons de Heer heeft gunst bewezen”
Willem Hendrik Zwart
Toccata - dedicated to Everhard Zwart Thomas Åberg
Choral III César Franck
Toccata über den Choral
  “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’”
Aivars Kalejs

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 15 augustus 2018
Rien Donkersloot (1985) studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium. In juni van 2006 behaalde hij het diploma 1e fase cum laude, hoofdvakdocent was Bas de Vroome. Tevens behaalde hij het diploma kerkmuziek Hij studeerde voor het diploma 2e fase bij Ben van Oosten en Bas de Vroome. In juni 2008 sloot hij deze studie cum laude af. Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter. In 2003 won hij de 3e prijs op het orgelconcours voor orgelstudenten in Brielle. In 2004 won hij het orgelconcours te Leiden voor conservatorium studenten in de categorie romantiek/20e/21e eeuw. In september van 2005 won hij de 1e prijs op het orgelconcours voor orgelstudenten in Brielle. Rien is organist van de St. Joriskerk in Amersfoort en van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk en is hij actief als (koor)begeleider. Van zijn spel verschenen vier cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.
Rien is ook actief als freelance beiaardier en geeft regelmatig beiaardconcerten in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Denemarken. In september 2012 won hij de 1e prijs op het Internationale Beiaardconcours in Groningen. Hij is stadsbeiaardier van Haarlem (Grote of St. Bavokerk), Goes en Ridderkerk.
Meer informatie: www.riendonkersloot.nl

(BACH-)Programma :

Preludium und Fuge in C (BWV 531) Johann Sebastian Bach
Andante (uit: Vioolconcert in a) (BWV 1041)
arr. Rien Donkersloot
Johann Sebastian Bach
Sinfonia, uit Cantate BWV 209 “Non sa che sia dolore”
arr. Martien de Vos
Johann Sebastian Bach
Passacaglia und Fuge über B.A.C.H. (Op.150) Sigfrid Karg-Elert
Uit: Sechs Fugen über BACH
• Nr. 1 ‘langsam’
Robert Schumann
Passacaglia und Fuge in c moll (BWV 582) Johann Sebastian Bach

 

Terug naar boven

Woensdag, 21 augustus 2019
Kees van Eersel (1944) studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Bij Piet van den Kerkhoff behaalde hij in 1965 de Onderwijsakte B, bij George Stam in 1967 het einddiploma solospel met aantekening voor improvisatie en in 1971 bij André Verwoerd de Prijs van Uitnemendheid. Tijdens deze periode studeerde hij tevens koordirectie bij George Stam met bijvakken zang (bij Cees Touwen) en viool (bij mevr. De Monchy-Kuiper), compositie bij Otto Ketting en later hoofdvak piano bij Bart Berman. Het eerste semester van 1969 studeerde hij aan de Schola Cantorum te Parijs bij Jean Langlais en behaalde aldaar de Prix de Virtuosité met de onderscheiding ’Maximum’. Na zijn benoeming als cantor-organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes studeerde hij gedurende het cursusjaar 1975/1976 kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium (koordirectie bij Klaas Venneker, liturgiek en hymnologie bij Maarten Kooij, kerkelijk orgelspel bij Jan Welmers en zang bij Rom Kalma) en behaalde de Praktijkdiploma’s Kerkelijk Koorleider en Kerkelijk Orgelspel. Daarnaast studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Leen ’t Hart en Peter Bakker. In 1977 behaalde hij het Praktijkdiploma Beiaardspel en in 1978 het Einddiploma Beiaardspel, beide met aantekening voor improvisatie.
In de jaren ’80 en ’90 bekleedde Kees van Eersel bestuursfuncties binnen de K.N.O.V., zowel landelijk als provinciaal (In Rotterdam als secretaris, in Zeeland als voorzitter). Van de Commissie voor de Kerkmuziek van het Samenwerkingsorgaan voor de Eredienst was hij tien jaar lid, waarvan acht jaar als secretaris. Tevens was hij lid van de Landelijke Hervormde Orgelcommissie. Kees van Eersel was tot aan zijn pensionering organisator van de kerkconcerten in de Grote Kerk van Goes.
Meer informatie: www.keesvaneersel.nl

Programma :

Koraalvoorspel ‘Nun danket alle Gott’ (BWV 657) Johann Sebastian Bach
Fantasie no.1 in f-Moll (KV 594)
• Adagio
• Allegro
• Adagio
Wolfgang Amadeus Mozart
Partita ‘Straf mich nicht in deinem Zorn’ Johann Chr. L Kittel
Praeludium und Fuge d-Moll Clara Schumann
Prélude et Fugue en Mi bémol majeur (Op.99.3) Camille Saint-Saëns
Andante tranquillo Percy Whitlock
Psalm 130, vier versetten Kees van Eersel
Toccata Malcolm Archer
Improvisatie Kees van Eersel

 

 

Terug naar boven

Woensdag, 28 augustus 2019
Arjen Leistra (1973) studeerde orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria te Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten (orgel DM en UM), Marijke van Klaveren en Johann Th. Lemckert (kerkmuziek en improvisatie).
In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de "International Organcompetition" te Dublin (Ierland). Hetzelfde jaar werd hij benoemd tot cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen. Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs.
Arjen Leistra geeft orgelconcerten in heel Nederland en concerteerde ook in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten en gaf recitals in Florida, Georgia en South- en North Carolina. Hij is een veelgevraagd begeleider van diverse koren op orgel en piano en als continuo-speler op eigen kistorgel.
Vanaf september 2008 is Arjen als organist verbonden aan de Grote Kerk te Schiedam. In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis St. Jan. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd's.
Meer informatie: www.arjenleistra.nl

Programma :

Concert Ouverture no.2 in c minor Alfred Hollins
Fantaisie en Ut-majeur
(premier version)
César Franck
Allegretto (Op.1) Louis Vierne
Morceau de Concert (Op.24) Alexandre Guilmant
• “Wir glauben all an einen Gott, Vater” (BWV 740)
• Toccata en Fuga in d (BWV 538)
Johann Sebastian Bach

 

 

Terug naar boven