Orgels van Hervormd Ede

Dispositie orgel Oude Kerk :

Hoofdwerk: C-g’’’

2e organist : René van Maastricht

Meer orgel foto's

Geluidsfragment orgel en carillon

Het huidige orgel in de oude kerk van Ede dateert uit 1877 en is gebouwd door Lambertus (II) van Dam & zonen te Leeuwarden.
Het orgel bezat oorspronkelijk 19 stemmen, verdeeld over hoofdwerk en bovenwerk en was voorzien van een zgn. aangehangen pedaal. Het werd gebouwd voor de hervormde kerk te Nieuwe Niedorp (nh). In 1962 werd dit gebouw gesloten en kwam het orgel beschikbaar. In de kas was ruimte gereserveerd voor een zelfstandig pedaal.

Het orgel had toen de volgende dispositie:

Hoofdwerk :
Prestant 16’
Bourdon 16’ (disc.)
Holpijp 8’
Roerfluit 4’
Quint 2 2/3’
Octaaf 2’
Cornet III sterk (disc.)
Mixtuur II - III sterk
Trompet 8’ (bas+disc.)
Bovenwerk:
Viola di Gamba 8’
Salicionaal 8’
Roerfluit 8’
Flauto traverso 4’
Salicet 4’
Quintfluit 2 2/3’
Gemshoorn 2’
Klarinet 8’ (doorslaande tongen)
Pedaal:
aangehangen

Het orgel werd gedemonteerd en opgeslagen in de werkplaats van de orgelbouwer Pels (toen) te Alkmaar. De Oude Herv. kerk van Ede was dringend aan een grote restauratie toe, ook het bestaande ‘Schwartze’ orgel -gebouwd in 1842- was rijp voor de sloop. De kerkvoogdij besloot in 1963 tot aankoop van dit orgel.
De verplaatsing, restauratie en belangrijke uitbreiding tot 31 stemmen werd uitgevoerd door orgelbouwer Pels, onder advies van Feike Asma. Er werd een zelfstandig pedaal aangebracht met 9 stemmen, waarbij de Prestant 16’ afkomstig van het hoofdwerk als basis dient. Het pedaalwerk werd dwars aangebracht achter de linker front-toren. Dit naar het voorbeeld van een soortgelijk door Van Dam gebouwd orgel, voor de hervormde kerk van Schagen. Ook werd op het bovenwerk een aparte lade aangebracht welke werd voorzien van 3 tongwerken. Het gehele register- en speelmechaniek werd vernieuwd, alsmede de speeltafel en klavieren. Na bijna 100 jaar begon het orgel in 1967 in Ede's Oude kerk een nieuw leven. Op 18 december 1967 werd het (opnieuw) in gebruik genomen met een concert door Wim van der Panne.
Mede door de schitterende akoestiek in de kerk heeft het orgel een zekere vermaardheid gekregen en kan worden beschouwd als één van de mooiste orgels van de Veluwe. Het onderhoud is thans in handen van de fa. Van Vulpen uit Utrecht.

Elke zomer worden door het ‘Comité Orgelconcerten Ede’ een serie concerten georganiseerd.
Vele prominente organisten uit binnen- en buitenland hebben reeds met veel vreugde op dit instrument geconcerteerd. Talrijke bezoekers van deze concerten komen tot ver uit de omtrek.

Informatie orgelbouwers "Van Dam":
De oprichter van het orgelmakersfamilie Lambertus van Dam werkte in de werkplaats van de beroemde Groningse orgelmaker Albertus Anthoni Hinsz. Hinsz bouwde o.a. de beroemde orgels in de Bovenkerk te Kampen en de Martinikerk te Bolsward. Lambertus van Dam vestigde zich in 1779 als zelfstandig orgelmaker in Leeuwarden. Het bedrijf ging door de jaren heen over van vader op zoons. Vier generaties "Van Dam" hebben tussen 1779 en 1926 door het gehele land ruim 250 nieuwe orgels afgeleverd. Vooral in de noordelijke provincies kregen zij veel opdrachten. Veel "Van Dam" orgels met de herkenbare frontopbouw zijn er nog te vinden. In 1926 trok de familie 'Van Dam' zich terug uit het bedrijf, hetwelk kort daarop werd verkocht.