Orgels van Hervormd Ede
 

Dispositie orgel Nieuwe Kerk : 

Hoofdwerk: c-f '''
Bourdon 16'
Prestant 8'
Roerfluit 8'
Octaaf 4'
Open fluit 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Mixtuur 4-6 sterk
Cornet 4 sterk
Trompet 8'

Rugwerk c-f '''
Holpijp 8'
Prestant 4'
Roerfluit 4'
Octaaf 2'
Woudfluit 2'
Sexquialter 2 sterk
Scherp 4 sterk
Dulciaan 8'
Tremulant

Pedaal c-f '
Subbas 16'
Prestant 8'
Octaaf 4'
Bazuin 16'
Trompet 8'
Koppelingen :
HW + RW (schuifkoppel)
Ped. + HW
Ped. + RW

Bouwer : Van Vulpen
Adviseur
: Hans Erné
Ingebruikname :
25 november 1981

Stemming: Gelijkzwevend
De registers voor het rugwerk zijn in de rugwerkkast aangebracht.

Organisten :
1e organist : Adriaan van Rossem
2e organist : Otto Nagel
3e organist :
Ko Smidt


Meer orgel foto's

 

 


Toelichting bij het orgel: (uit programmaboekje ingebruikname)
Tegen het eind van de vorige eeuw begon een periode, waarin de orgelbouw duidelijk een neergaande lijn vertoonde en zowel artistiek als ambachtelijk steeds verder verwijderd raakte van de wijze waarop orgels in de 18e eeuw en daarvoor hun gestalte kregen. Er werd steeds meer gebruik gemaakt van materialen en bouwwijzen van minder kwaliteit. Daardoor kreeg de klank een zekere eentonigheid en verschilde het ene orgel nauwelijks van het andere. Vooral in de jaren 1920 en 1930 werden vrijwel uitsluitend zulke fabrieksmatige onartistieke orgels gebouwd. Na de oorlog kwam er in ons land een beweging op gang, die terug wilde naar de ambachtelijke orgelbouw van bijvoorbeeld de 18e eeuw.
Jarenlang heeft men dit toch willen combineren met een eigentijdse inbreng wat betreft de vormgeving en vooral de klankgeving.
Gaandeweg kwam men tot de conclusie, dat alleen een algehele heroriëntatie op het 'oude' orgel een waarborg kon zijn voor een optimaal klinkend resultaat. Dit orgel is vanuit die heroriëntatie gemaakt, uiterlijk en innerlijk. Immers, de samenhang tussen het uiterlijk en het klinkend resultaat is niet een toevallige.
Dit orgel is door zijn dispositie uitnemend geschikt voor zijn functie in de eredienst in de meest ruime zin, maar tevens biedt dit instrument enorme mogelijkheden voor het spelen van orgelliteratuur.Hans Erné